5 Aralık 2018 Çarşamba

TEL PEYNİR

Kars'lı bir teyzeden tel peyniri yapımını anlatımla öğrendiğim kadarı ile (çiğ süt bulamadığımdan henüz denemedim) anlatayım: Çiğ süt vakit kaybetmeden yağından ayrılır ki bunun makinası varmış ben yağlı yağsız süt yoğunluğunun farklı olmasını kullanarak makinasız gelişi güzel ayıracağım. Yağsız kısıma 10 lt süte 5 damla gibi peynir mayası eklenip ateşe oturtulur ve sürekli karıştırılır oklava gibi bir tahta sopaya kaynadıkça yapışırmış peynir. Süt iyice durulana kadar ve sopaya peynir yapışana kadar devam edilmeliymiş biraz meşakkattli imiş. Sonra peynir sopadan sıyrılıp bir legende hızlı hızlı hamur gibi yoğurulurmuş eğer katılaşırsa tencedeki süt kalıntısına atılıp ısınması sağlanırmış. Hamur gibi yoğurma işlemine fikren kanaat edince peynirin iki ucundan tutulup sakız uzatır gibi sürekli uzatıp katlanırmış. Daha sonrasında ise peynir tel tel ayrılıyormuş. Çiğ süt bulduğumda deneyeceğim. Deneyimi olan arkadaşlar var ise konuyu gariban bırakmamalarını rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder