5 Aralık 2018 Çarşamba

EVDE RİCOTTA YAPALIM (SADE, CEVİZLİ VE SARMISAKLI)



Yakışmadığı, içine girdiği her yiyeceği kat ve kat güzelleştirmediği çok az şey var. Yedikçe yediren, yaşadığımız en nefis bağımlımlıklardan da biri. Uzuyor, eriyor. O şekil değiştirdikçe bizim de hayranlığımız ve açlığımız katlanıyor. Konumuz hiç şüphesiz kahvaltılarımızın, yemeklerimizin aranan lezzeti kaşar peyniri. Marketlerden, bakkallardan artık hemen hemen her çeşidini bulabiliyoruz. Ama bir de bu işin ev yapımı boyutu var.
Yiyip yiyebileceğiniz en güzel kaşar peynirinin tarifi kaliteli, tazecik, tam yağlı bir çiğ sütten geçiyor. Kaşar peyniri kesinlikle çiğ sütten yapılması gereken, pastörize edilmiş hazır sütlerle kıvamı dahi tutturamayacağınız bir peynir. Şirden mayanız varsa çok şanslısınız. Bu tarif şirden mayasıyla lezzetini ikiye katlıyor. Olmayanlar için tarifimizde tam ayarında bir öneri daha var. O halde başlıyoruz.
Ama şimdiden uyaralım. Kendisi fena halde lezzet içeriyor.
KAÇ KİŞİLİK
1 adet
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
25 dakika
Tarifi Yazdır
Malzemeler
4 kg.
çiğ süt
1/2 su bardağı
yoğurt
1 yemek kaşığı
tuz
1/2 su bardağı
peynir mayası
(ya da şirden mayası)
Püf Noktası
Kaşar peyniri hazırlarken mutlaka tam yağlı ve çiğ bir süt kullanın. Sütü kaynattıktan sonra hızlıca ısısını düşürmeye özen gösterin. Şirden mayası, bulamıyorsanız aynı oranda peynir mayası kullanarak kaşar peynirizi hazırlayın. Streç filme sarılı ve hava almayacak şekilde 1 hafta taze bir biçimde saklayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Sütünüzü derin bir tencerenin içine alın. Pastörize etmek için ocağın altını kısık ateşte açın.
70 dereceye gelene kadar yaklaşık kaynatın.
Ardından ocaktan alın ve içi yarısına kadar soğuk su dolu bir tencerenin içine oturtup hızlıca soğutun.
Parmağınızı içine soktuğunuzda elinizi yakmayan, ılık bir kıvama geldiğinde yoğurdu ilave edip güzelce karıştırın.
Hemen ardından da peynir ya da şirden mayasını ilave edin. Karıştırın.
Oda sıcaklığında üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1,5-2 saat kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan sütü yeniden ocağa alın ve peynirler minik minik topaklar oluşturana kadar tel çırpıcı ile çırparak karıştırın.
Tüm taneler elastik bir yapıya ulaşacaktır. Tencerenin kenarında azar azar toparlayın.
Topladığınız peynirleri süzgecin üzerine alın ve tahta kaşık yardımıyla sıkıştırarak toplayın.
Tülbetin üzerine alın, fazla suyunu süzdürün. Tülbentin içinde üzeri kapalı bir biçimde peyniri bekletin.
Kalıplaşan ve dinlenen peynirizi ertesi gün rondodan geçirin.
Yeniden minik taneler elde edin.
Ilık su dolu bir tencerenin içerisine aktarın ve kaynatmaya başlayın.
Su kaynamaya başladığında peynirleriniz erimeye başlayacaktır. Yeniden toparlayın.
Toparladığınız peyniri tezgahın üzerine alın ve birkaç kez katlayıp şekil verin. Tuzunu ilave edin.
Şekil verdikten sonra tekrar suyun içine atın bir dakika kadar pişirin.
Ardından çıkarıp tezgahın üzerinde soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra dolaba kaldırıp 1 gün dinlendirin.
Peyniriniz dinlendikten sonra afiyetle yenmeye hazır. Afiyet olsun.

Buradaki yazımda evde peynir yapımından bahsetmiştim.  Ama artık peynirimi sirke ile değil limon suyu ile yapıyorum. Bence çok daha lezzetli oluyor. Yaptığım peynirleri çeşitlendirmek ve çeşnilendirmek ise en büyük zevklerimden biri oldu. En beğendiğim iki çeşidi ise Cevizli ve Sarımsaklı Ricotta Peynirleri oldu. Her birini ikişer kilo sütten yaptım. Yapılışları belli bir noktaya kadar tamamen aynı olduğu için ikisinin de tarifini vermek istiyorum. Eğer denemek isterseniz ihtiyacınız olanlar şunlar:
İçindekiler:
1- Cevizli Ricotta Peyniri için
– 2 kg çiğ inek sütü
– 2 çorba kaşığı limon suyu
– 2/3 çorba kasesi kadar ev yapımı inek yoğurdu
– kaya tuzu
– bir avuç ceviz içi
2- Sarımsaklı Ricotta Peyniri için
– 2 kg çiğ inek sütü
– 2 çorba kaşığı limon suyu
– 2/3 çorba kasesi kadar ev yapımı inek yoğurdu
– kaya tuzu
– bir diş sarımsak
– 1 tatlı kaşığı tereyağ



Yapılışı:
Sütü güzelce kaynatın, kaynadığında limon suyu, tuz ve yoğurdu ekleyin. Birkaç dakika tahta kaşıkla karıştırın. Sütünüz kesilecek, yeşilimsi suyu ayrışacak. Tencereyi ateşten alıp ılınmasını bekleyin, sonra kesilmiş sütü süzgecin üzerine geçirilmiş temiz bir tülbentten süzün. Tülbenti top yapıp elinizle fazla suyunu iyice sıkın. Ama üzerine ağırlık koymayın, peynirinizi hafif sulu bırakın. Bu aşamaya kadar iki peynirin yapımı da aynı. Şimdi de nasıl çeşnilendirdiğime geçelim. 
1- Cevizli Ricotta Peyniri için
Peynirinizi sıcakken bir çay kaşığı kaya tuzu ekleyin. Robottan geçirin. Sonra bir avuç ceviz içi ekleyip yoğurun ve peynirinizden bir top yapın. Sarın ve dolaba kaldırın. Peyniriniz hazır.  Tulum peynirinizi de ceviz koyarak çeşnilendirebilirsiniz. Çok yakışıyor. Tarifi burada.
2- Sarımsaklı Ricotta Peyniri için
Bu peyniri ılıkken çok beğendim. Tavsiye ederim. Süzdüğünüz peyniriniz henüz sıcakken 1 çay kaşığı tuz, 1 diş sarımsak rendesi ve bir tatlı kaşığı tereyağ ekleyin. Robottan geçirin. Servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder