5 Aralık 2018 Çarşamba

MAYASIZ PEYNİR YAPIMI

Mayasız Peynir Yapımı

Kendinize bir sorun : kaynayan mis gibi taze sütün üzerinde oluşan kalın kaymak tabakasını görmeyeli ne kadar oldu? Ben küçükken, sütün üzerindeki kaymaktan nefret ettiğim için süt içmeyi reddederdim. Artık marketlerde satılan sütlerde UHT teknolojisi sağolsun(!) kaymak bile oluşmuyor. Kaynayan süt doğru düzgün köpürmüyor. Eşimin dün işten dönerken getirdiği süt yeni sağıldığı için ılık ılıktı. Birazıyla hemen kefir mayaladım. Bir kısmıyla yoğurt yaptım. Bugün ise çok sevgili Naime Çolak Işık hanımefendinin öğretici ve harika facebook grubunda yapılışını öğrendiğim peynirden yaptım. Aşırı pratik ve lezzetli. Evde peynir yapımının zor ve zahmetli göründüğünü biliyorum. Ama aslında hiç öyle değil. Ben peyniri çok taze sevdiğim için küçük miktarlarda peynir yapıyorum. Böylece tükendikçe hemen yenisini yapıyorum. Çiğ sütü sık sık bulmakta zorlanıyorsanız veya sadece daha fazla peynir yapmak istiyorsanız aşağıdaki miktarları sütünüze orantılı olarak artırabilirsiniz.
İhtiyacınız olan:
– 1 kg çiğ inek sütü
– 1 çorba kaşığı ev yapımı elma sirkesi
– 1/3 çorba kasesi kadar ev yapımı inek yoğurdu
– 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:
Sütü güzelce kaynatın, kaynadığında sirke, tuz ve yoğurdu ekleyin. Birkaç dakika karıştırın. Sütün kesildiğini, yeşilimsi suyunun ayrıştığını göreceksiniz. İşte o zaman tencereyi ateşten almalısınız.  Biraz ılınmasını bekleyin, sonra kesilmiş sütü süzgecin üzerine geçirilmiş temiz bir tülbentten süzün. Tülbenti sımsıkı sarıp kapatın ve üzerine ağırlık koyun (örneğin ben 5lt su şişesi koydum). Birkaç saat tüm suyun süzülmesini bekleyin, peyniriniz hazır. Dilimleyin, peynir dilimlerini damak tadınıza göre ayrıca kaya tuzu eklenmiş içme suyu dolu bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder