5 Aralık 2018 Çarşamba

LABNE PEYNİRİ

labne peynir yapalım

--------------------------------------------------------------------------------

arkadaşlar hoşuma giden yemeği bir yerde okuyum ya da tadıyım ilk fırsatta yapmak isterim
Karşı komşumuz trakyanın en güzel insanları birgün kahvaltı için kesik'e benzeyen daha çok labeney benzeyen homejen bir peynir göndermişler, benim çok hoşuma gitti bu tarifi yapıpta bana mesaj yazarsanız 2. başka bir tarif vericem)

labnenin yapılışı
5 kg taze inek sütü
kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatalım içersindeki su buharlaşsın
ve 40 derece kadar soğutuyoruz (el yakmayacak kadar süt soğsun)
yaklaşık 150 gr beyaz peynir(bildiğiniz herhangi beyaz peynir)
yaklaşık 200gr soğumuş 40 c lik sütten alıp beyaz peynirimizi çatalla eritiyoruz
ve 
sütümüzü bu karışımla mayalıyoruz

yaklışık 24 saat kalorifer peteğinin altında ürtü ile bohça şeklinde sarıp sarmalıyp bırakıyoruz
ve 24 saatin sonunda tenceremizi açıyoruz sütümüz pelteleşmiş oluyor
ve tarkyada çendela) istanbulda tülbent bezi tabir ettimiz bezle bu beze yavaş yavaş dökere yüksek bir yere asıp altınada bir kap kuyup yaklaşık 1 saat süzülmesini bekliyoruz(bu süzel suyu atmayın ,,peynir altı suyu ..için)

daha sonra tülbentin içersinden aldığımız labne peynirmizi hafif tuzla tuzlayıp karışım sağlıyoruz 
ve içersine çok ince kıydığımız tatlı yeşil biberleri kıyıp karıştırıyoruz
dah sonra dolaba koyup bir gün bekletilip ıhmmmmmmmmmmmmmmmmıh)

HADİ NE BEKLİYORSUNUZ SÜTÇÜYÜ KOVALAYIN 
işin espirisi bir tarafa peynir yediğinizi bileceksinzi daha doğrusu ne yediğiniz bileceksiniz


Başlığı gördüğümden beri denemek istiyordum. Nihayet üç gün önce sütçü geldiğinde hemen değerlendirdim.

Aynı zamanda hem yoğurt hem peynir mayaladım. Dört saatin sonunda yoğurt olmuş, peynir aynen duruyordu. Sarıp sarmalayıp sabaha kadar beklettim. Sabah baktığımda yine olmamıştı. Ben de tencereyi sıcak su dolu kabın içine bıraktım. Sonuç, hemen tuttu. Şöyle bir görünüm aldı. 

Name:  1.JPG
Views: 3114
Size:  21.6 KB

Sonrasında tülbentte süzüldü, hafif tuzlandı. Tadı nefis oldu. Pek kolay kolay her şeyi beğenmeyen eşim bile çok beğendi.

Tarif için teşekkürler, sayın idris şenol.




Üretim sanayinde labne şöyle yapılır: Normal sütte % 3- 3,5 yağ bulunur. Normal sütün içine süt yağı ilave edilerek yağ oranı %15-20lere yükseltilir. Muhakkak pastörize süt ve krema kullanılır. Labne üretiminde mayalama yaparken peynir mayası yerine yoğurt mayasıyla mayalanır.Bu yüzden daha uzun sürede mayalanır...Peynir mayası çok az kullanlır, 1 ton süt için 10gr kadardır... Labne peynirinde pıhtılaşmayı sağlayan yoğurt mayasıdır... 
Ben evde yapmayı hiç denemedim ama yapacak olsam pastörize veya sterilize veya kaynamış sütün içine krema ilave edip bu şekilde denerdim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder