5 Aralık 2018 Çarşamba

KEFİR PEYNİRİ

Kefir Peyniri




Kefir tanelerinden peynir yapımına at en eski bulgu, Çin’de keşfedilen 3600 yıllık mumyaların mezarında bulunan dünyanın en eski peyniri. Günümüzde yaygın olan peynir mayasıyla yapılan klasik peynir. Kefir peyniri fazla bilinmiyor. Hafif ekşi bir tadı var, ve diğer tüm peynir türlerinden çok daha zengin bir probiyotik kaynağı. En ilginç yanlarından biri de kefirin içerdiği enzimlerin zeytinyağının içinde bekletildiğinde çok uzun bir süre yağın da peynirin de bozulmamasını sağlaması. Buzdolabında saklamanıza bile gerek kalmıyor. Büyük bir kefir aşığı olarak peynirini de yapmam elbette kaçınılmazdı…Kahvaltı için ideal, salatalara eklenebilir, çeşitli otlarla lezzetlendirilebilir ve de harika bir meze olarak da kullanılabilir. Bıraktığı kefir altı suyu ise elde edebileceğiniz tüm peynir altı sularından çok daha faydalı olacaktır.



İhtiyacınız olan,
1 litre çiğ süt (inek/keçi/koyun olabilir)
1 çay kaşığı kefir tanesi (aktarlarda satılıyor),
Çok ince dikişleri olmayan hafif sıkı bir tülbent,
1 tatlı kaşığı kaya tuzu (isteğe bağlı)
Soğuk sıkım zeytinyağı.

Öncelikle sütünüzü 10 dk kadar kaynatıp oda ısısına getirin, cam bir kavanoza doldurun, ve kavanozun üzerinde en az 3-4 parmak kadar boşluk olmasına özen gösterin. İçine kefir tanelerini ekleyip 48 saat bekletin. Yoğurt kıvamında br kefir elde edeceksiniz. Karışımın içinden kefir tanelerini ayırın ve tekrar kullanmak üzere içme suyu içinde, dolapta bekletin. Bu arada kefirinizi tülbentin içine doldurup tuzunu ekleyin ve ağzını sıkıca bağlayın. Yüksek bir yere asıp suyunu süzdürün. Süzülen suyu mutlaka biriktirin. Kefir altı suyu, dediğim gibi çok değerlidir. İçebilir, fermente sebze veya suyu elde etmek için kullanabilirsiniz. Kefiriniz artık su süzdürmemeye başladığınde bir süzgecin üzerine yerleştirin, üzerine bir tabak, onun da üzerine ağırlık koyun, bir kaç saat daha bekletin. Böylece kefirinizin tüm suyu süzülecektir. 
Kuru bir kefir peyniri elde ettiğinizde isterseniz hemen tüketin, krem peynir olarak kullanın, veya peynirinizi dilediğiniz şekli verip(ister ufalayın, ister mini toplar yapın) hepsini zeytinyağı dolu bir kavanoza yerleştirin. Ben şahsen zeytinyağında bekletiyorum çünkü çok lezzetli oluyorlar. Peynirinizi buzdolaba koymayın, karanlık bir dolapta beklesin, ve inanın en az iki yıl dayanacaktır- tabii hemen bitirmezseniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder