5 Aralık 2018 Çarşamba

Evde lor peyniri nasıl yapılır? ve KEÇİ LORU

Evde lor peyniri nasıl yapılır?

Keçi Loru Tarifi
Keçi Loru Tarifi
Bazen sütün yapısından ötürü, sıcaklığın dengesizliğinden ötürü sütlerimiz kaynatırken kesilir. Sütler bu aşamada dökülmez, onlardan misler gibi lor peynirleri yapılır. Lor peyniri, diğer peynirlere nazaran daha az yağ içerdiği için daha az kaloriye sahip. Özellikle diyet yapanlar ve kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için lor peyniri tüketmek enfes bir tercih olacaktır. Gelelim nasıl yapıldığına. Sütün kesilmesiyle başlıyor süreç. Malzemelerimizi sayarak başlayalım:
Malzemeler: (Yaklaşık 150-200 gram için)
  • 1,5 kg. çiğ süt
  • 1 adet limon ya da 1/2 çay bardağı elma, üzüm veya dilediğiniz sirke
  • Tatlandırmak için 1 çay kaşığı tuz
  • Yapılışı: Sütünüzü derin bir tencerenin içerisine aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Sütünüz kaynamaya başlasın. Ardından limon suyu ya da sirke ilave edin ve karıştırın. Sütünüzde kesilmeler, parçalanmalar gözlemlemeye başlayacaksınız.Bu kesilmeleri görmeye başladıktan sonra birkaç dakika daha kaynatın. Kevgir yardımıyla peynirleri kenara doğru toplamaya başlayın. Tüm peynirleri bir kenara topladıktan sonra temiz bir tülbentin üzerine alın. Tülbentin altına süzgeç yerleştirin. Süzgeç ve tülbenti derin bir kabın üzerine oturtun. Suyunu güzelce sıkın. Bu şekilde tüm suyu süzülene kadar tülbentin içerisinde bekletin. Tatlandırmak isterseniz bu aşamada tuz ilave edin.
    Tüm suyu süzüldüğünde lor peyniriniz hazır. Lor peyniri kapaklı bir kabın içinde muhafaza edebilir, buzdolabında saklayabilirsiniz. Zeytinyağı, kekik gibi malzemelerle tatlandırarak afiyetle tüketebilirsiniz. Koruyucu herhangi bir madde içermediği için birkaç gün içerisinde tüketmenizi öneririz. Tencerede kalan suyu da bir sonraki peynir yapımlarınız için kavanozun içine aktararak peynir altı suyu olarak kullanabilirsiniz.

    KEÇİ LORU
    onun çok farkında olmasak da inek sütü alerjisi son dönemin en önemli beslenme sorunlarından biri haline geldi. Aman diyelim, siz onu laktoz intolerans ile karıştırmayın. Genelde bebek ve çocuklarda görülen inek sütü alerjisi, içerisinde inek sütü bulunan her türlü gıdanın tüketilmesi ile ortaya çıkıyor.
    Peki, bu alerjiye sahip insanlar nasıl beslenmeli? Badem sütü, soya sütlerinin yanında özelliklere bebekler için keçi sütü öneriliyor. Keçi sütü protein ve kalsiyum değeri ile neredeyse anne sütüne en yakın olan besinlerden. Üstelik sindirilmesi oldukça kolay. Bu yönlerden de mide rahatsızlıkları olanların başının tacı oluveriyor.
    Biz de hem faydalarıyla harikalar yaratan, hem de tadıyla damak şenlendiren keçi sütünden tazecik bir lor peyniri hazırladık. Diyetlere de selam çaktık.
    Ayrıca kaynatırken kesilen sütlerinizi bu şekilde misler gibi değerlendirin deriz. Kalorisi can yakmayan lorunuzu tuzsuz olarak da hazırlayabilirsiniz. Minik bir not düşelim. Lor peyniri uzun süre dayanabilen peynirlerden olmadığı için hemencecik tüketmeniz gerekiyor.
    Şimdiden afiyetler olsun.

    KAÇ KİŞİLİK

    250 gram

    HAZIRLAMA SÜRESİ

    10 dakika

    PİŞİRME SÜRESİ

    20 dakika

    Malzemeler

    • 1 kg.
      keçi sütü
    • 1/2 adet
      limonun suyu
    • 1 çay kaşığı
      tuz (azaltıp arttırılabilir)

    Püf Noktası

    Sütünüzün kesilmesi lor yapımının en önemli aşaması. Pastörize edilmemiş sütünüze tam kaynamadan, ısınma noktasına geldiğinde limon suyunu eklemeniz gerekmektedir.

    Pişirme Önerisi

    Limon suyu yerine, yoğurt ya da sirke kullanarak lorunuzu hazırlayabilirsiniz. Tarifte verilen süt miktarını, azaltıp, arttırabilir, tüketmek istediğiniz kadar lor elde edebilirsiniz. İnek sütü alerjiniz yoksa bu tarifi inek sütü ile deneyebilirsiniz.

    Nasıl Yapılır?

    1. Sütünüzü bir tencerenin içine alın. Ocağınızın altını orta ateşte yakın ve ısıtmaya başlayın.
    2. Isınmaya başlayan ve üzerinde kaymağı toplanan süte limon suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Tuzlu lor yapmak istiyorsanız bu aşamada tuzunu da ilave edin.
    3. İyice kesilen ve parça parça bir hal alan sütün altını kapatın. Temiz bir tülbente alın ve derin bir kabın üzerine yerleştiren.
    4. Kesilen sütü tülbetin üzerine aktarın ve fazla suyunu akıtmasını sağlayın.
    5. Tülbetin üzerinde kalan kısmı bir kaba alın. Keçi lorunuz hazır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder