5 Aralık 2018 Çarşamba

EVDE KAŞAR PEYNİRİ YAPALIM

Evde kaşar peyniri nasıl yapılır?

Ev Yapımı Kaşar Peyniri Tarifi
Ev Yapımı Kaşar Peyniri Tarifi
Tıpkı beyaz peynir yapımında uyguladığımız tüm adımları uygulayarak kaşar peyniri yapımına başlıyoruz. İlk mayalandırmanın ardından küp küp kestiğimiz aşamayı da gerçekleştirin. Ardından derin ve büyük bir tencerenin yarısını suyla doldurun. Suyu 70-75 dereceye kadar ısıtın ve ardından küp küp doğranmış mayalı peynirlerinizi ilave edin.
Güzelce karıştırın. Peynirleri tahta kaşık yardımıyla suyun içerisinde birbirlerine güzelce yapıştırın, bir bütün haline gelmelerini sağlayın. Tel süzgecin üzerine birbirleriyle bir bütün haline gelen peynirleri alın. Ardından peynirler henüz sıcakken yuvarlak şekil vererek kesme tahtasının üzerine alın, birkaç dakika güzelce yoğurun. Fazla suyunun çıkmasını sağlayın ve soğumaya bırakın. Şekil alması için yuvarlak ve derin bir kabın içerisine oturtun.
3-4 saat bu şekilde dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin. Kaşar peynirinizi streç filmle sararak buzbolabında muhafaza edebilirsiniz.
Şirden mayası ile yapılan tarifimiz için de buradan buyurun: Ev yapımı kaşar peyniri tarifi
Artık kahvaltı sofralarınızı şenlendirecek, pidelerinizden tutun sandviçlerinize kadar tüm yemeklerinizi ve tariflerinizi güzelleştirecek enfes peynirlerin nasıl yapıldığına hakimsiniz. Bir an önce sütler alınsın, peynirler evde yapılmaya başlansın!

Yakışmadığı, içine girdiği her yiyeceği kat ve kat güzelleştirmediği çok az şey var. Yedikçe yediren, yaşadığımız en nefis bağımlımlıklardan da biri. Uzuyor, eriyor. O şekil değiştirdikçe bizim de hayranlığımız ve açlığımız katlanıyor. Konumuz hiç şüphesiz kahvaltılarımızın, yemeklerimizin aranan lezzeti kaşar peyniri. Marketlerden, bakkallardan artık hemen hemen her çeşidini bulabiliyoruz. Ama bir de bu işin ev yapımı boyutu var.
Yiyip yiyebileceğiniz en güzel kaşar peynirinin tarifi kaliteli, tazecik, tam yağlı bir çiğ sütten geçiyor. Kaşar peyniri kesinlikle çiğ sütten yapılması gereken, pastörize edilmiş hazır sütlerle kıvamı dahi tutturamayacağınız bir peynir. Şirden mayanız varsa çok şanslısınız. Bu tarif şirden mayasıyla lezzetini ikiye katlıyor. Olmayanlar için tarifimizde tam ayarında bir öneri daha var. O halde başlıyoruz.
Ama şimdiden uyaralım. Kendisi fena halde lezzet içeriyor.

KAÇ KİŞİLİK

1 adet

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

Malzemeler

  • 4 kg.
    çiğ süt
  • 1/2 su bardağı
    yoğurt
  • 1 yemek kaşığı
    tuz
  • 1/2 su bardağı
    peynir mayası
    (ya da şirden mayası)

Püf Noktası

Kaşar peyniri hazırlarken mutlaka tam yağlı ve çiğ bir süt kullanın. Sütü kaynattıktan sonra hızlıca ısısını düşürmeye özen gösterin. Şirden mayası, bulamıyorsanız aynı oranda peynir mayası kullanarak kaşar peynirizi hazırlayın. Streç filme sarılı ve hava almayacak şekilde 1 hafta taze bir biçimde saklayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Sütünüzü derin bir tencerenin içine alın. Pastörize etmek için ocağın altını kısık ateşte açın.
  2. 70 dereceye gelene kadar yaklaşık kaynatın.
  3. Ardından ocaktan alın ve içi yarısına kadar soğuk su dolu bir tencerenin içine oturtup hızlıca soğutun.
  4. Parmağınızı içine soktuğunuzda elinizi yakmayan, ılık bir kıvama geldiğinde yoğurdu ilave edip güzelce karıştırın.
  5. Hemen ardından da peynir ya da şirden mayasını ilave edin. Karıştırın.
  6. Oda sıcaklığında üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1,5-2 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  7. Mayalanan sütü yeniden ocağa alın ve peynirler minik minik topaklar oluşturana kadar tel çırpıcı ile çırparak karıştırın.
  8. Tüm taneler elastik bir yapıya ulaşacaktır. Tencerenin kenarında azar azar toparlayın.
  9. Topladığınız peynirleri süzgecin üzerine alın ve tahta kaşık yardımıyla sıkıştırarak toplayın.
  10. Tülbetin üzerine alın, fazla suyunu süzdürün. Tülbentin içinde üzeri kapalı bir biçimde peyniri bekletin.
  11. Kalıplaşan ve dinlenen peynirizi ertesi gün rondodan geçirin.
  12. Yeniden minik taneler elde edin.
  13. Ilık su dolu bir tencerenin içerisine aktarın ve kaynatmaya başlayın.
  14. Su kaynamaya başladığında peynirleriniz erimeye başlayacaktır. Yeniden toparlayın.
  15. Toparladığınız peyniri tezgahın üzerine alın ve birkaç kez katlayıp şekil verin. Tuzunu ilave edin.
  16. Şekil verdikten sonra tekrar suyun içine atın bir dakika kadar pişirin.
  17. Ardından çıkarıp tezgahın üzerinde soğumaya bırakın.
  18. Soğuduktan sonra dolaba kaldırıp 1 gün dinlendirin.
  19. Peyniriniz dinlendikten sonra afiyetle yenmeye hazır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder