5 Aralık 2018 Çarşamba

ÇERKEZ SEPET PEYNİRİ

Bugün çerkez peyniri yaptım.
Ben 10 litre sütü 1.5 litrelik pet şişe dolusu peynir suyu ile kestiriyorum.

Bu gördüğünüz ufak peynir tam 10 kg sütten çıktı.
Eğer sütünüz İnek ve koyun karışımı ise daha lezzetli olur. Ben koyun sütü bulamadım (bugün) o yüzden inek sütünden yaptım.

Büyük bir tencere içine sütü süzün. Elinizin altında mutlaka evvelce yapmış olduğunuz peynirden kalma ekşimiş peynir suyu olması gerekir.
Bazı kimseler bunu limon suyu ile de kestiriyorlar ama o kadar lezzetli olmuyor.

Süt kaynamaya daha doğrusu üzeri hafifçe kaymak tabakası tutup, hafif hafif seyirmeye başladığında elinizdeki ekşi peynir suyunu, tencerenin kenarından başlayarak, sütü kevgir kepçe ile aça aça yavaşça boşaltmaya başlayınız. Bu arada ateşin harı kısık olacak.

Sütünüz yavaş yavaş kesilmeye başlar ve siz yavaşça bu kesikleri kevgir kepçe ile peynir sepetini içine alır (veya süzgeçe) aldıkça da üzerine kevgir kepçe ile bastırarak suyunu salmasına yardımcı olursunuz.
Hepsini topladıktan sonra, süt tenceresinde yeşilimsi sarımsı bir su kalır. Bu sudan bir bidona ve büyükçe bir şişeye alın ki ilerde peynir çıkartırken kullanırsınız(Bu suyun da biraz bekletilerek ekşimesi gerekmektedir).
Sepete koyduğunuz peynir hem suyunu salar hem de sepet şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz serpin, ters yüz yapıp bu kısma da tuz serpin.
Buzdolabına koyun.
Taze tüketmek isteyenler ertesi günü dilim dilim kesip ya öyle veya teflon tavada kızartarak tüketebilirler.
Veya ertesi günü peyniri dolaptan çıkartın temiz bir bez üzerinde kuru bir yerde gidip gelip ters yüz ederek iyice kurumasını sağlayın.
Kuru kuru veya rendeleyerek de yemeniz mümkün, arzuya kalmıştır.
Taze tüketilirken zaman zaman üzerinde hafif bir küf oluşabilir, bu peynir bozuldu demek değildir, o kısmı temizleyerek de yemeniz mümkündür.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.


Name:  PA202378 (600 x 450).jpg
Views: 17889
Size:  68.5 KB

Name:  PA212375 (600 x 450).jpg
Views: 12562
Size:  61.6 KB
Güler hanım ellerinize emeklerinize sağlık ne güzel görünüyor peynir insanın elini uzatıp alası geliyor. Annecim evde hiç peynir yapmadı hep akrabaları ziyarete gittiğimizde taze veya kurutulmuş alırdık. Anneannem bazan ocakta kuruturdu. 

Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

Psı halive olur ondan çok güzel Güler hanım

peynir suyunu her yerden bulamazsınız. başlangıç olarak çok kaliteli (iyi peynir iyi sütten olur) bir süt alıp bir limon **** sirke ile sütü kestirin sonrasında peynir olacaktır. tencerede kalan pesuyu süzerken sarı suyu ayırın bunu peynir suyu olarak kullanırsınız. durdukça ekşir. ekşidikçe de süt kolay kesilir. bu yöntem peynir suyu bulamadığımda benim deneyimim. ricotta peynir de diyorlar.

Güler Hanım'ın yaptığı peyniri ben de ekşimiş yoğurtla yapıyorum.İlk defa yaparken ekşi yoğurt ta kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder