5 Eylül 2009 Cumartesi

yayık

Cansız Usta”dan, ahşap yayığa hayat öpücüğü

e-Posta Yazdır PDF
“Cansız Usta”dan, ahşap yayığa hayat öpücüğü

“Cansız Usta”dan, ahşap yayığa hayat öpücüğü

Tahtını elektrikli yayığa kaptıran “ahşap yayık”, yine başköşeye oturmaya hazırlanıyor. Özellikle ilimizde hayvancılıkla uğraşan ailelerin, tereyağı ve ayran yapımında kullandığı ahşap yayık, elektrikli yayığın icadıyla birlikte kültürümüzden silinip, kaybolmaya yüz tutmuştu. Tıpkı kilim tezgahlarının fabrika halılarına karşı yenilgiye uğradığı, çıkrığın çatı aralarına atıldığı gibi ahşap yayıkta diğer onlarcası gibi yok olmanın eşiğinde duruyordu. Başlı başına birer “kültür” olan bu araç gereçler, makus talihlerini ancak yerlerine gelen icatların sağlıksızlığı ortaya çıkınca yenebiliyorlar. Ya da ikinci bir ihtimal ortaya çıkıncaya dek! Nasıl mı?

Bayburtlu Selami Cansız usta, “soyadına inat” çağımız mutfaklarının vazgeçilmezi olan mikserden esinlenerek ahşap yayıklara yeniden can verdi.

Ahşaptan yapılan yayık ile üretilen ürünlerin insan sağlığı açısından diğerlerine göre daha sağlıklı olduğunu düşünen Selami Cansız Usta, ahşap yayığa monte ettiği motor ve mil pervane ile modern bir yayık ortaya çıkardı.

İşin teknik kısmını Selami Cansız’dan dinleyelim:

“Yaptığımız bu modern ama geleneksel yayığımızın motorunda ısınma olmadığından tereyağı ve ayran ısıya maruz kalmadan üretilebiliyor. Hem daha sağlıklı, hem de daha leziz. Elektrikli yayıklar ise kromdan imal ediliyor. Motor bölümleri yayığın alt kısmına birleşik ve kayış sistemiyle çalışıyor. Motorun ısısı krom gövdeden ürüne ulaşıyor ve hem üretimin gecikmesine hem de geleneksel damak lezzetimize hiç uymayan tatlar çıkıyor ortaya.”

Eline sağlık, Selami Usta…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder