4 Eylül 2009 Cuma

tulum peyniri

TULUM PEYNİRİ

İlçemiz hayvancılığında küçük baş hayvancılık %75 paya sahiptir. İlçede 101.000 adet koyun ve 5.600 adet kıl keçisi mevcuttur. Küçük baş hayvancılık ve buna bağlı olarak süt ürünleri, yetiştiricilerin önemli geçim kaynağıdır. Sütün büyük bir kısmı tulum peyniri yapılarak değerlendirilmektedir. Tulum peyniri; tüketim alanı, besin değeri, karlılığı ve ilçe dışını da kapsayan geniş pazar alanı ile hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin başlıca tercih ettiği geçim kaynağı olmuştur. İlçemizde yıllık olarak 750 ton tulum peyniri üretilmekte ve ilçe dışına pazarlanan ürünlerin ilk sırasında yer almaktadır.

Tulum Peyniri Yapılışı : Koyunlardan sağılan sütler süzülür, dinlendirilir ve belirli bir sıcaklıkta mayalanır. Mayalanan peynir pamuklu bezden yapılan süzeklere doldurulur ve suyunun çekilmesi sağlanır. Belli bir sertlik kıvamına geldikten sonra, doğranan peynirler iri tuzla tuzlanarak leğenlerde serin bir yerde, 1 gün süreyle bekletilir. Daha sonra elle ezilip ufaltılarak keçi ve koyun postundan elde edilen tulumlara doldurulur. Tulumda yaklaşık 2-2,5 ay bekletilen peynir olgunluğa ulaşır ve tüketime hazır olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder