5 Eylül 2009 Cumartesi

Trabzon Minzi Peyniri

Trabzon Minzi Peyniri
Minzi’nin yapımında daha çok inek sütü kullanılır.
Bir teneke yoğurt, yarısı kadar suyla karıştırılarak ayran haline getirilir, ayran tahta yayıklarda yağı ile suyu ayrılıncaya kadar yayıklanır. Ayran üzerine çıkan yağ tabakası alınarak kalan kısmı bir kazana aktarılıp ocak üzerinde kaynama derecesine kadar ısıtılır. Bu esnada ayran içerisinde çökelti (pıhtı) şekillenir. Oluşan bu çökeltiye Minzi denir. Kaynatma işlemine, ayrandan pıhtının tamamı oluşuncaya kadar devam edilir. Ayran içinde oluşan Minzi’nin yanmamasına ve renginin beyaz kalmasına özen gösterilir. Kaynatma bitiminde ayrana ağız tadında tuz eklenir. Ayran ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca süzme bezine aktarılıp üzerini de taştan hafif bir baskı uygulanarak 1 gece süzdürür. Böylece hazır hale gelen Minzi ya taze olarak tüketime sunulur, ya da sade veya teli i peynirle karıştırılarak kaplara (deri-fıçı-plastik) basılıp olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder