5 Eylül 2009 Cumartesi

Tokat Küp Çökeleği

Tokat Küp Çökeleği
Sağılan süt, bir gün bekletilerek ekşitilir. Ekşiyen süt, 40-45 oC’ye kadar ısıtılarak çöktürmeye alınır. Meydana gelen tortu, bezden yapılan torbalara alınarak, suyunu iyice salması için bekletilir. Suyu iyice süzülen kısım, çökeleği oluşturur. Bezden çıkarılan çökelek tuzlanarak, küplere basılır. Küplere basılma sırasında en önemli husus hiç boşluk kalmayacak şekilde basılmasıdır. Tamamen doldurulan küpün ağız kısmına üzüm yaprağı konularak sıkıca bağlanır ve toprağın altında derin bir yere gömülerek 3-5 ay bekletilir. Çökeleğin olgunlaşması toprak altında kaldığı süre içinde gerçekleşir. Rengi küfümsü olan Küp Çökeleği’nin tadı da acımtıraktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder