5 Eylül 2009 Cumartesi

sivas kangal tulum peyniri

Sivas-Kangal Tulum Peyniri
Bu peynir sadece koyun sütü ile yapılmaktadır. Sağılan süt süzülür, 20lt süte bir yemek
kaşığı rennin enzimi ilave edilir. Üzerine tülbent örtülür, pıhtılaşması için 1saat bekletilir.
Pıhtılaşma sonunda, pıhtı bıçakla dört parçaya bölünür ve su yüzeye çıkana kadar yaklaşık
yarım saat bekletilir. Pıhtı tülbentten yapılmış birer kiloluk keselere konulur ve yaklaşık 15
dakika suyu süzdürülür. Sonra bu keseler bir tahtanın üzerine sıra sıra dizilir. Keselerin
üzerine büyük bir taş konulur ve 2 saat bekletilir. Keselerden çıkarılan peynir 4-5 parçaya
bölünür, her tarafı iyice tuza batırılır ve 24 saat bekletilerek su salmaları sağlanır. Daha
sonra tuzu yıkanıp küplere sıkı sıkı bastırılır. Küplerin ağızına tülbent konularak, küplere
yerleştime sırasındaki bastırma işlemi ile ağ yapısı kırılan telemeden ayrılan suyun
alınması sağlanır. Bu amaçla, haftada bir tülbendin suyu sıkılır ve bu işlem sırasında,
yüzeydeki bozulmaların önlenmesi için küplerin üzerine biraz tuz konulur. Soğuk bir
ortamda 3 ay bekletilir. Bu süre sonunda tüketime hazır hale gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder