3 Eylül 2009 Perşembe

peynirleriyle ünlü şehirlerimiz

Peynirleriyle Ünlü Şehirlerimiz

KONYA’NIN KÜFLÜ PEYNİRİ:Konya’da, yağı alınmış koyun sütünden
üretilen ve doğal olarak küflendirilen Konya küflü peyniri,
genellikle Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli gibi koyunculuğun
yoğun olduğu yerlerde üretiliyor.


BERENDİ VE DİVLE TULUM PEYNİRİ:Ereğli ilçesi ile Karaman’ın
Ayrancı ilçesi ve çevresinde üretilen Berendi ve Divle tulum
peynirinin de pazar payı oldukça geniş. Berendi tulum peyniri
pastorize inek sütü kullanılarak modern tesislerde üretiliyor


KAYSERİ’NİN ÇÖMLEK PEYNİRİ:Çömlek peyniri, taze koyun veya
inek peynirinin süzülüp daha sonra çömleklere basılmasıyla
üretiliyor. Kalıplar halindeki taze peynir, önce bez torbalara
konulup üzerine taş parçalarıyla baskı yapılarak içerisindeki peynir
suyunun dışarı akması sağlanıyor.


ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ:Erzincan’da birkaç yıl öncesine kadar evlerde,
son yıllarda ise modern tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok
tüketilen peynir türleri arasında.


KARS GRAVYERİ:Mandıralarda üretimi yapılan peynirin hayvansal
protein oranı yüzde 32 seviyelerinde.İlde yaygın olarak tüketilen
gravyer, son yıllarda büyük şehirlerde de ilgi görmeye başladı.


KARIN KAYMAĞI PEYNİRİ:Kars’ta yapılan bir diğer önemli peynir
türü ise daha çok Sarıkamış ilçesinde ev koşullarında üretilen
"karın kaymağı" peyniri.


VARTO KEÇİ PEYNİRİ:Keçi sütü, güneş sıcaklığında belli oranda
ısıtıldıktan sonra maya ilave edilerek pıhtı halini alıyor ve
oluşan bu pıhtı, hafifçe parçalanıp gözenekleri iri olmayan keten
tarzı bez torbalarda bir süre bekletiliyor.


İKİZDERE TULUM PEYNİRİ:Ardahan’da üretilen İkizdere tulum peyniri,
Erzincan tulum peyniri ile aynı pastörize işlemler uygulanarak elde ediliyor.


ARDAHAN KÜFLÜ PEYNİRİ:Yine Ardahan’da üretilen küflü peynir,
yağsız inek sütünden yapılıyor. Peynir, bölgede genellikle evlerde üretiliyor.


ERZURUM’UN CİVİL PEYNİRİ:Erzurum’a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden yapılıyor.


BİNGÖL SALAMURA PEYNİRİ:Bingöl’de çiğ koyun sütünden yapılan
salamura peynir, yaylalarda, ev koşullarında aile işletmeleri tarafından üretiliyor.


KÜP PEYNİR:Sivas ve ilçelerinde yoğun olarak küp peyniri üretimi yapılıyor


TOKAT’TA KIŞLIK SALAMURA PEYNİR:Keçi, koyun ve inek sütünden mayıs-ağustos
ayları arasında yapılan peynir, çiğ sütten mayalanarak üretiliyor.


TRABZON’UN "TELLİ PEYNİRİ"oğu Karadeniz yaylalarında beslenen
ineklerden elde edilen sütlerin ana maddesini oluşturduğu "telli peynir",
kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında
uzayan, az tuzlu peynir olarak nitelendiriliyor.


EDİRNE’NİN BEYAZ PEYNİRİ:Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından
tescil edilen Edirne peyniri, Anadolu’nun her yanından rağbet gören bir lezzet olarak öne çıkıyor.


AHBAZ VE ÇERKEZ PEYNİRİ:Sakarya’da yöresel olarak üretilen peynir türleri arasında
Abhaz ve Çerkez peyniri öne çıkıyor.


"OTLU PEYNİR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR:Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van’ın
otlu peyniri, bu nedenle sadece kahvaltıda değil,
yemeklerden sonra da tüketiliyor.


ÇANAK PEYNİRİ:Yozgat’ta temmuz ve ağustos aylarında elde edilen sütle
hazırlanan ve çanaklarda toprağa gömülen çanak peyniri, sonbahar aylarında
topraktan çıkarılıyor ve kış mevsiminde tüketiliyor


AYDIN’IN TULUM PEYNİRİ:Aydın’da inek ve koyun sütlerinin karışımından
üretilerek keçi derisine basılan tulum peyniri, lezzetiyle beğeni topluyor.


MALATYA PEYNİRİ:Genellikle köylerde üretilen Malatya peyniri,
çiğ sütün yağı ve kuru maddesi çekilmeden, peynir mayasıyla mayalanması
ile üretiliyor. Mayalanan peynir kesildikten sonra suyu alınıyor ve üzerine
ağırlık konulan iki tahta arasında sıkıştırılıyor.Peynir, kaynatıldıktan sonra salamuraya bırakılıyor.


İZMİR’İN YÖRESEL PEYNİRLERİ:Farklı kültürlerinin bir araya geldiği
İzmir ve ilçelerinde, bu medeniyetler buluşması kendisini yöresel peynir çeşitlerinde de gösteriyor.


SEFERİHİSAR’IN ARMOLASI:Bölgeye özgü, diğer peynir türlerine benzemeyen
peynir çeşitleri arasında yer alan armola peyniri, Seferihisar ilçesindeki
bir kaç mandıra ve evlerde yapılıyor


EGE’NİN ORTAK MİRASI: KOPANİSTİ PEYNİRİ:İzmir’in Karaburun Yarımadası’nı çevreleyen
ilçe ve beldelerinde yapılan kopanisti peyniri de özgün yapım şekli, tadı ve tüketim
şekliyle ilginç özellikler barındırıyor.


TİRE’NİN ÇAMUR PEYNİRİ:İzmir’in yöresel tatları arasında Tire ve Ödemiş ilçesinde
bilinen peynirlerden biri de çamur peyniri


EZİNE PEYNİRİ:Türkiye’nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan,
adı Çanakkale ile özdeşleşen "Ezine peyniri"nin en önemli özelliği, üretimde
kullanılan sütün belirli bir bölgeden sağlanması.


MANYAS PEYNİRİ:Türkiye’nin süt ve süt ürünleri üretiminde lokomotif
iller arasında sayılan Balıkesir’de yapılan ünlü Manyas peyniri,
hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden, inek ve koyun sütü karıştırılarak üretiliyor




ANTEP PEYNİRİ:Gaziantep’teki soğuk hava depolarında kışın tüketilmek
üzere tonlarca Antep peyniri saklanıyor.


"ÇİĞ KESİK" PEYNİRİ:Samsun’da, daha çok Alaçam ve çevresindeki yaylalarda
yetişen koyunların sütünden çiğ olarak yapılan ve "çiğ kesik" olarak bilinen
peynirler için birçok ilden özel siparişler alınıyor.İlçe merkezinden yaklaşık
950 metre rakımda bulunan Yukarıkoçlu köyü yaylasında beslenen koyunların sütünden
yapılan çiğ kesik peynirlerin kendine özgü yapılış tarzı ve tadı bulunuyor.


TORBA VE KÜP ÇÖKELEK:Ordu’da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.


AMASYA’DA KÖY PEYNİRLERİ:Amasya bölgesinde geleneksel yollarla yapılan köy peynirleri, sütün kıvamına göre çeşitli adlarla satışa sunuluyor.


CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ:Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, tamamen doğal kaynaklarla beslenen inek ve mandaların sütünden, cevizli kaşar peyniri üretiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder