5 Eylül 2009 Cumartesi

Ordu Ünye Çökeleği

Ordu Ünye Çökeleği
Ekşimiş ya da kesik olarak ta bilinen yağı alınmış süt ya da ayranın kaynatılması ile elde edilen bir peynir türüdür. Çökelek yapılacak sütün önce yağı alınır sonra 65° C’ de kaynatılır. İçindeki su yavaş yavaş buharlaşıp asıl süt katılaşıp dibe çöker. Bunu hızlandırmak için sütün içine bir parça limon sıkılır veya limon tuzu atılır. Ocaktan indirilen tortu, torbaya doldurulup yüksekçe bir yerden asılarak kalan suyu süzdürülür. Süt çökeleği birkaç gün içinde küf1eneceği için bunu önlemek amacıyla tuzlanır. Ayrandan yapılan çökelek çabuk bozulmaz, tuzlanarak küpte ya da tulumda kış ortasına değin saklanır. Peynirden daha ucuz olan çökelek hamur işinde, pide yapımında kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder