5 Eylül 2009 Cumartesi

Ordu Peynirli Küp Çökeleği

Ordu Peynirli Küp Çökeleği
Yaklaşık 500 litre sütü, bir hafta kadar bekleterek asitliğinin artması sağlanır. Sonra bu süt yayığa alınıp bir saat kadar yayıklanır. Yayıklanan süt, geniş bir kazana boşaltılıp tahta kaşık yardımıyla yağın tamamen yüzeyde toplanması yardımıyla sütü yüzeyden karıştırarak yağı sağlanır. Oluşan yağ ayrı bir kaba alınır, bu işleme sütün yüzeyden karıştırarak yağı sağlanır. Oluşan yağ ayrı bir kaba alınır, bu işleme sütün yüzeyindeki yağın tümü alınıncaya kadar devam edilir. Yağı alınan süt yaklaşık bir saat kaynatılır ve sonucu irili, ufaklı partikül oluşumu gözlenir. Süt bu esnada ateşten İndirilerek 5-10 dakika dinlenmeye ve soğumaya bırakılır. Partiküller kazanın dibine çöktüğünde torbalanıp, bir süre bekletilerek askıya alınır. 1-2 gün baskı altında bekletildikten sonra geniş bir sini içine alınarak ufalanır. Daha önceden hazırlanmış 7,5 kg yağlı peynir, ufalanarak çökeleğin içine ilave edilir. Peynir çökelek karışımı tuzlanarak hiç boşluk kalmayacak şekilde küpe basılır. Bir miktar kül, temiz bir bez içine sarılarak küpün ağzına yerleştirilir. Bu işlemin amacı, küpün ağzında oluşacak bozulmaları önlemektir. Küpün ağzı toprağa gelecek şekilde gömülür ve yaklaşık 3-4 ay toprak altında bekletilir. isteğe bağlı olarak 1-2 yılda toprak altında bekletilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder