5 Eylül 2009 Cumartesi

Ordu Küp Çökeleği

Ordu Küp Çökeleği
Sağılan inek sütünü pisliklerinden arındırmak için süzerek büyük bidonlarda biriktirip ekşitiriz. Yayığa alarak yayıklarız, yağını aldıktan sonra geriye kalan kısmı büyük kazanlara alarak kaynatırız. 35-40 dakika sonra pıhtılaşma meydana gelir. Pıhtı oluşup, yüzeyde yeşil su saldıktan sonra ateşten indirip 10-15 dakika dinlendiririz. Süzme bezlerine alarak, suyunun çıkması için 1 gün askıya alırız. 2. gün askıdan indirilerek baskı taşlarının altına alırız. Suyunu tamamen bırakınca çökeleği hiç hava almayacak şekilde küplere doldururuz. Küpün ağız kısmına bir bez üzerinde ıslatılmış kül koyarak kalan suyun çıkmasını sağlarız. Ağzı bu şekilde bağlanan küpü ağız kısmı aşağı gelecek şekilde toprağa gömeriz. Küp, toprak altında yaklaşık 4 saat bekletilerek, kışın sütün olmadığı zamanlarda toprak altından çıkartıp tüketiriz. Toprak altında kalan çökeleğini tat ve aroması daha güzel olur. Toprak altında kaldığı süreye göre peyniri n değeri artar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder