5 Eylül 2009 Cumartesi

oğlaktan peynir mayası

Oğlak Mayası;

Oğlağın şirdeni kasaptan istenir.İyice temizlenip iri taneli kaya tuzu ile tuzlanır.Daha önceden hazırladığınız ahşap bir çerçeveye yada A4 büyüklüğündeki bir tahtaya gerdirerek çivilenir.

Yaklaşık bir haftada iyice kurur.Orta bölümünde dahi en küçük nem kalmaz.

Kurumuş parça sizin ev tipi üretiminizin yaklaşık 2 yıllık maya hammaddesini oluşturur.


Buradan kibrit kutusu büyüklüğünde bir parça kesip litrelik konserve kavanozuna koyun.

Kavanozun 4/5 ini temiz kaynak suyu ile doldurun.Geri kalan 1/5 ini ise peyniri süzerken altında biriken suyun son aşamasında elde edilen suyu ilave edin.


İçine 3 adet organik buğday ve arpa,zamanı geldi ise olmamış üzüm (koruk),yoksa siyah olmayan kuru üzüm.Çekirdekli,çekirdeksiz fark etmezmiş!? (biz çekirdeksizden yaptık)
Rendelenmiş yarım limon kabuğu (elbette organik olması gerektiğini unutmayın) ve son olarak yarım çay kaşığı kaya tuzu.

Evinizin herhangi bir kenarında bir hafta bekledikten sonra “Oğlak Mayası” peynir mayalamaya hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder