3 Eylül 2009 Perşembe

muhlama nedir nasıl yapılır

Muhlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Muhlama Rize ilinde peynirin tereyağında eritilmesiyle yapılan sıcak bir yemek. Bunun için tereyağının yanı sıra yörede yapılan, pelit şeklinde olan yağsız peynir gereklidir. Bolca yağ bir tavada eritilir, içine doğranmış ve üzerine un ve su serpilmiş peynir atılıp bir süre ısıtılır. Sıcak servis yapılır. Muhlama Karadeniz’de başka bölgelerde de bu adla veya değişik adlarla(mesela Ordu'da "yavlaç") yapılmaktadır. İsviçre’de yaygın olan peynir fondüsüne benzemektedir. Yalnız İsviçre’de, Hemşin'deki gibi yağsız peynir tereyağında eritilmek yerine, yağlı peynir ateşte tavada eritilmektedir.





Özellikle yayla zamanları yaylarda konaklayan insanların afiyetle tükettikleri muhlama, yöreyi ziyaret eden yerli-yabacı turistlerinde ısrarla tadına bakmak istedikleri bir yemek haline gelmiştir. Ünlü otellerin dahi menüsüne girmeyi başaran muhlama, ününü yavaş yavaş Karadeniz sınırları dışına yaymış ve diğer bölgelerde yaşayan insanların da damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Rize Bölge’sinde Ayder Yaylası başta olmak üzere Andon’da ve daha bir çok yerde muhlamayı en doğal malzemelerle en doğal şartlarda hazırlayıp müşterilerine sunan bir çok mekan vardır. Ama eğer bu eşsiz lezzete henüz ulaşma şansınız olmadıysa ya da ille de kendiniz pişirip kendiniz yemek istiyorsanız işte size mini ve pratik bir tarif… Bizden söylemesi, haydi bir de siz deneyin…


Malzemeler:
- 1 su bardağı mısır unu,
- 100 gr. tereyağı,
- 150 gr. peynir,
- 1 su bardağı sıcak su.
  • ansiklopedik bilgileri burada bırakyorum

Yapılışı:

Bir tavaya (varsa bakır tava)tereyağ konulup eridiğinde mısır unu eklenir Biraz kavrulur(mısır unu renk değiştirmeye başlayana kadar)Üzerine su ve tuz eklenir.Kaynamaya ve koyulaşmaya başlayınca peynirlerde eklenerek peynirler eriyene kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirilir.Üzerine tekrar iyice kızdırılmış taze tereyağı dökebilirsiniz.İşte bu kadar hadi kolay gelsin.....


Muhlama İçin Çeşitli peynir ve Yağ Tavsiyeleri

Efendim her yerde muhlama farklı yapılmakla beraber seçenekler birbirine benzerdir .yağ olarak özellikle yaylalarda üretilen tereyağı makbuldur. Peynir Kısmına gelince önümüzde çok çeşit var..

minci , dil peyniri , koloti peyniri , küflü peynir (angşamış), [bazen bazı hanelerde rendelenmiş kaşar peyniri katılması durumu oluyo ki biz bunu pek tavsiye etmiyoruz.]


Kuymak ve Hoşmer Muhlamadan Farklıdır Karıştırılmaya

Efendim net aleminde pek yaygın bilindiğinin aksine kuymak ve hoşmer muhlamayla benzerlikler içermesine rağmen içerik itibariyle farklı şeylerdir..

Hoşmer; su yerine kaymaklı süt kullanılarak yapılır ki ayrıca kaymaksız süt kullanılarak yapılan ve peynir konulmayan "kotniyar" türü de mevcuttur.

Kuymak ise yine kaymaklı sütle yapılmakta olup yağ kullanılmaz. sürekli karıştırılarak kaymaktaki yağın kuymağa karışması sağlanır.

Yeme Olayında Tavsiyeler

Birincisi muhlamanın bakır tavada yapılması durumunda -ki tavsiyemiz bu yöndedir- dibin tutması olayı gerçekleşir ki kaşık vasıtasıyla bulunduğu yerden sökülüp yenilmesi efdaldir. [Muhlamanın dibini yiyebilmek için kavga eden kardeşlerin sayısı az değildir.]

ikincisi her şey yerli yerinde güzel olmakla beraber muhlamanın asıl tadı kendi memleketi olan karadeniz bölgesinde gerçek lezzetine kavuşur. ve burada da en ön sırayı yaylalar almaktadır . (Defalarca muhlama kuymak yedim.. ovit dağında yediğim kuymağın ve de muhlamanın yerini hiç birşey tutamadı daha yani ben öyle söyleyeyim.. rakım arttıkça alınan lezzet artıyo gibi görünüyo . başlı başına bilimsel araştırma konusu..)

üçüncüsü yanında çay içilmesi olmazsa olmaz bir realitedir ki sakın ola çay olmayan yerde muhlama yemeye kalkmayın. çarpılırsınız alimallah.. ayrıcana yeni başlayanlar dikkatli olsunlar.. onlar da çarpılabilirler


Mıhlama Diye Birşey Yooooooooook !!!!


Zat-ı Alilerinizden özür dileyerekten çok sinirime giden bir konuya değinmek istiyorum. Bir Karadenizli olarak en gıcık olduğum şeylerden biri yöresel sözcüklerin kendini bilmez zat-ul şerefsizül cibiliyetsizül hayisyetsizler yüzünden yanlış şekillerde söylenerek yöresel kültürün dezenformasyona uğratılmasıdır ki en büyük örneklerinden biri de "muhlama" dır. Mıhlama dye tabir edenlere buradan sesleniyorum.. kimi mıhlıyosun neyi mıhlıyosun a.q mafyamısın lan sen... "mıhlama diyeni mıhlarım ben"..buradan ad verip rencide etmek istemiyorum ama sayın internet kullanıcıları kelimelerinize dikkat edin ... kelimenin orjinali "muhlama" dır ki yemeğin kendisi kadar değişmez gerçektir bu isim..

Neyse biraz da gözümüz doysun bakalım..


Bu resim küçültülmüştür. Orijinal boyutlarda (604x453) görüntülemek buraya için tıklayın.




Bu resim küçültülmüştür. Orijinal boyutlarda (604x453) görüntülemek buraya için tıklayın.



Bu resim küçültülmüştür. Orijinal boyutlarda (604x453) görüntülemek buraya için tıklayın.



ahanda kuymak bu..



Bu resim küçültülmüştür. Orijinal boyutlarda (604x452) görüntülemek buraya için tıklayın.





Bu resim küçültülmüştür. Orijinal boyutlarda (604x453) görüntülemek buraya için tıklayın.
__________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder