5 Eylül 2009 Cumartesi

külek peyniri

Külek Peyniri
Sütler sağıldıktan sonra, pamuklu bezden yapılan süzgeçlerde süzülüp, krema makinesinden geçirilerek yağı alınır. Sütler geniş kazanlarda 30 dakika kaynatılarak, maya ilave edilip pıhtılaştırılır. 2 saat bekletilerek soğutulan pıhtı, Amerikan bezi denilen pamuklu torbalarda, üzerine ağırlık konularak 7-8 saat süzmeye bırakılır. Süzme işlemini takiben teleme pamuklu bezlerde 2-3 gün kurumaya bırakılır. Bu şekilde bekletilen peynirin suyu buharlaşır, bu aşamadaki peynire yöresel olarak “Gorcola” denir. Gorcola elle parçalanarak ovalanır. İkiye katlanan pamuklu bez içinde derin bir kaba yerleştirilerek üzeri pamuklu bezle kapatılır. Bu aşamada 1,5-2 gün süresince 2-3 saatte bir elle ovularak peynir karıştırılır. Daha sonra l kg peynire bir avuç iyice öğütülmüş kaya tuzu hesabı ile ilave edilerek karıştırılır. Peynir; deri, ağaç veya toprak kaplara ağaçtan yapılmış bir tokmakla sıkı bir şekilde basılır. Kapların üst kısmı 1 cm kalınlığında salamura tuz ile kapandıktan sonra, kapların ağız kısmı pamuklu bez ile kapatılır ve ters çevrilerek nemli humuslu toprağa gömülür. Peynirler 1-3 ay olgunlaştırmaya bırakılır. Tüketilinceye kadar oda sıcaklığında muhafaza edilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder