3 Eylül 2009 Perşembe

kopanisti (basma) peynir

Basma Peynir bir bağka deyişle kopanisti bir tür mezenin hammaddesidir. Tuzsuz keçi peyniri veya lor kullanılarak ege bölgesinde yapılır.
Günümüzde yapımı zor olduğu için pek fazla yapılmıyor. Daha çok datça, eşme,foça da çok az sayıda evde yapılıp rakı yanında yenmektedir.

Yapılışına gelirsek:
Lor tahta kaşıkla iyice ezilir , cam kavanoza bastırılarak doldurulur.
Üzerine zeytinyağı dökülür ve ince tülbent ile kapatılır. Gölge ve rüzgarlı bir yerde bekletilir,ve her sabah bu karıştırma ve bastırma olayı tekrarlanır. 4-5gün sonra lor kokmaya başlar ,hoş olmayan bu kokudan rahatsız olmayın, doğaldır.
Bir süre sonra lorun rengi değişmeye başlar,siz işleme devam edin , bir süre sonra burnunuza gelen itici koku azalmaya başlar .
Bu süre 20-30 gün sürebilir.
Lorun rengi de bej-sütlü kahve rengine döner.Bu kıvamda iken tuzla karıştırılıp tekrar kavanoza bastırılır.
Üzerine zeytinyağı dökülüp kapağı sıkıca kapatılır ve buzdolabında saklanır.
Sofraya rakı yanında meze olarak getirilip kızarmış ekmek üzerine sürülür. Basma peynirin altına tereyağı sürülerek tadı yumuşatılır. Dilenirse domates kurusu ile de zengnleştirilebilir.

Büyüklerin anlattığı üzere, eskiden basma peynirden bir parça denie atılır ve balık yemi olarak kullanılırmış.

Yukarda da yazdığım gibi, yapılışı zahmetli olduğu için şimdileri tek tük yapılıyor, damak zevkine düşkün olanlar bu tadıı unutamadıklarını söylüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder