5 Eylül 2009 Cumartesi

Gümüşhane Köy Peyniri

Gümüşhane Köy Peyniri
İnek sütünden yapılan bir peynir türü olan Köy peyniri, süt kaynatmadan yapılır. Sağılan süt süzüldükten sonra hemen mayalanır. Yaklaşık olarak 1 saat bekletilir. Daha sonra oluşan pıhtı, kesilmeden, kırılmadan bez torbaya alınır. Fazla suyunun çıkarılmasının kolay olması için üzerine ağırlık yerleştirilir. Belirli aralıklarla kontrol edilen pıhtı, istenilen sertliğe geldiği ve fazla suyunu tamamen boşalttığı anda bezden çıkarılır. Kare şeklinde kesilerek, kesilen parçaların üzerine tuz serpilir. İlk tuzlama bu şekilde kuru tuzlama halindedir. İkinci tuzlamada ise salamura suyu a bırakılır. Yaklaşık 2 ay hazırlanır. Kesilen peynir kalıpları salamura suyun salamura suyunda bekleyen peynirden yenilecek miktar kadar çıkarılıp, geri kalan kısım yine ağzı kapaklı bidon veya küplerde serin ve güneşi tam almayan bir ortamda saklanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder