5 Eylül 2009 Cumartesi

Giresun Çökeleği

Giresun Çökeleği
Süt sağıldıktan sonra süzülür, süt yaklaşık 25 dakika boyunca iyice kaynatılır. Kap bir kenarda biraz soğuması için bekletilir. Yoğurt yapılır. Yapılan yoğurt bir iki gün bekletildikten sonra, eğer yağlı isteniyorsa yağı alınmadan bez torbalara koyulur. Yağsız çökelek isteniyorsa yoğurt yayığa konup yayılır ve yağı alınarak, arta kalan ayran bez torbalara boşaltılır, ağzı sıkıca bağlanır. Torbanın üzerine taş konularak 2-3 gün suyunun süzülmesi için bırakılır. Katı bir hal aldıktan sonra önce tuzlanır sonra başka bez torbaya kanarak, nemsiz kuru havada kurutulması sağlanır. Kurutulduktan sonra sofralık olarak tüketilmeye hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder