5 Eylül 2009 Cumartesi

Çorum Kargı Tulumu

Çorum Kargı Tulumu
Çiğ süt yaklaşık 90°C ‘ye kadar ısıtılıp, parmağı yakmayacak dereceye kadar soğutulur, Daha sonra bir kaç damla peynir mayasıyla çalınır, elde edilen peynir (pıhtı) bir kaba ya da poşete konulup üzerine ağır cisim konularak suyunun çıkartılması sağlanır. Peynir altı suyu peynirden alındıktan sonra peynir tekrar bekletilmeye alınıp, tekrar suyu çıkartılır. Çıkartılan suyu daha sonra peynire ilave ederiz, tekrar suyunu çıkartırız. Bu işlemi 4-5 defa uygularız, Peynirin yapımı yaklaşık iki ay sürer. Elde edilen peynir, yağlı koyun derisinden yapılan dikilmiş derilere basılır daha sonra serin bir yerde yaklaşık iki hafta dinlenmeye alınıp, sert bir görünüm alması istenir. Yağ ve tuz oranı dengeli olmalıdır. Nem ve rutubetten korunmalı serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder