5 Eylül 2009 Cumartesi

çedar peyniri

Çedar (Cheddar) peyniri neden yapılır ve hamile iken tüketilebilir mi?

Çedar peyniri genellikle pastörize inek sütünden yapılan sert tip bir peynirdir. Çedar peyniri yapımında, süt önce 30°C'ye ısıtılır ve laktik asit kültürü aşılanır, rennet ilave edildikten sonra ham peynir bilye büyüklüğünde tanelere küçültülür ve 38°C'ye ısıtılır. Peynir suyu uzaklaştıktan sonra ham peynir kalın dilimlere parçalanır. Ham peynir bir gece preslenir ve serin bir atmosferde 4 gün bekletilir. Genellikle 9 ve 24 ay boyunca olgunlaştırılır.

Bazen çiğ sütün kullanıldığı gerçeği de göz önüne alınmalıdır ve Listeria gibi patojenlerde peynirde bulunabilir. Listeria kontaminasyonu hamile bayanlarda düşüğe ve ölü doğumlara neden olabilir. Bundan dolayı hamile bayanların Feta, Brie ve Camembert peynirleri gibi yumuşak peynirleri, mavi-damarlı peynirleri ve "queso blanco fresco" gibi Meksika- tipi peynirleri tüketmesi pek tavsiye edilmez.

Bununla beraber, çedar peyniri sert tip bir peynir çeşididir ve Listeria tarafından kontamine olması çok sık gözlenmez, hamile bayanlar bu peyniri yiyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder