5 Eylül 2009 Cumartesi

Artvin Küp Peyniri

Artvin Küp Peyniri
Peynir yapını sırasında süzülen peynir altı suyu (serum) bir kapta biriktirilip daha sonra 10-15 dakika, bırakılır. Soğuyan serum bir bez torbaya aktarılarak suyunun süzülmesi için yüksekçe bir yere asılır. Süzülen yağsız teleme kap’ içine boşaltılarak tuzlama işlemi yapılır. Diğer taraftan yağı alınarak, 1-3 gün bekletilen ekşitilmiş süt, ateşte 55­-60 °C’ye kadar ısıtılır. Isıtma sırasında bekletme nedeniyle asitleşen süt pıhtılaşır. Oluşan pıhtı, ketenden yapılan bez torba içine alınıp üzerine ağırlık konularak suyunu bırakması için bekletilir. Daha sonra tuzlama işlemine tabii tutulur. Son aşamada peynir ve anzlat birbirine karıştırılır. İyice ovalandıktan sonra bu karışım, 3-4 gün üstü kapalı bir şekilde oda sıcaklığında bekletilir. Bekletilme sırasında her gün peynire karıştırma işlemi uygulanır. Bu sürenin sonunda toprak küpler içine karışım doldurulur. Küpün ağız kısmına tülbent bağlanarak ters çevrilip külün üzerinde 3-4 ay bekletilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder