5 Eylül 2009 Cumartesi

artvin imansız peyniri

Artvin İmansız Peyniri
İnek sütünden yapmış olduğum peynirin sütün, krema makinesinden geçirerek kreması alınır. Arta kalan yağsız sütü kazana alarak yazın 1-2, kışın 2-3 gün bekleterek ekşitilir. Sütün kestiğini anladığımda pıhtı oluşturan sütü ateşte ısıtırım, pıhtı ısıtıldıkça teleme kıvamına gelen pıhtıyı bez torbaya (süzeğe) sıcak sıcak dökerek, bez torbayı iyice sıkıp peynir altı suyunun iyice süzülebilmesi için bu işlemi birkaç kez yaptıktan sonra bezin içindeki peynire tuzlama işlemini yaparım. Tuzun her tarafa iyice dağılması için elimle iyice ovalanın. İkinci bir sıkma işlemini yaparak bez torbalarda 1-2 saat bekletildikten sonra bez torbadan çıkarılır. Çok yaygın yapılan bir peynir türü olmayan İmansız peynirini genellikle böreklerde, çivil ve peynirli kuymak yapımında kullanılırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder