5 Eylül 2009 Cumartesi

Artvin Eridik Peyniri

Artvin Eridik Peyniri
Yağını aldığımız sütü oda ısısında birkaç gün bekletirim. Ekşimiş sütü, kısık ateşin üzerinde yavaş yavaş ısıtın, bekletme sırasında kesilen süt, pıhtı oluşturup serumdan ayrılır. Ayrılan pıhtıyı keten bezden yapılan torbaya süzgeç yardımıyla aktararak, sıcak sıcak sıkma işlemini uygularım. Serum, iyice süzüldükten sonra peynire tuz ilave ederek karıştırıp ikinci bir süzme uygulayarak peynirin bez torbada top şeklini almasını sağlarım. Top şeklini alan peyniri, bir hafta kadar sıcak bir odada veya güneş altında bekletirim. Peynirin yüzeyi bu bekletme sırasında kaygan bir hal alıp, yeşilimsi bir küf belirir. Daha sonra tencereye krema koyup peyniri kremanın içine ufalarını. Ufalama işi bittikten sonra kızgın közün üzerinde veya kısık ateşte 30 dakika kadar karıştırırım daha sonra bir kap içine sıkıca bastırırım, istenirse taze veya bir süre bekletildikten sonra yenir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder