5 Eylül 2009 Cumartesi

adana kozan kelle peyniri

Adana-Kozan Kelle Peyniri
Adana Kürkçüler köyünde üretilen peynire benzer şekilde üretilir ancak sütün
pıhtılaştırılmasında piyasadan sağlanan hazır rennin enzimi kullanılır.
Geleneksel yöntemle elde edilen enzim ile piyasadan alınan renin enziminin aktivitelerinin
karşılaştırıldığı bir çalışmada, geleneksel yöntemle elde edilen enzimde, ilk pıhtı
oluşumundan, pıhtının kesilebilir hale gelmesine kadar geçen süre olarak ifade edilen pıhtı
sıkılaşma süresinin daha kısa ve bu enzimle elde edilen telemedeki su salma oranının ise,
daha fazla olduğu belirtilmiştir. Bu farklılık ise, Adana Külcüler köyü peynirlerinin
üretiminde daha sıkı bir pıhtı elde edimesine ancak bu pıhtın baskılama aşamasında ağ
yapısı içindeki suyu daha zor terk etmesine neden olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder