5 Eylül 2009 Cumartesi

Abaza Peyniri

Abaza Peyniri
Evlerde geleneksel yöntemle Abaza peynirinin yapılışı Çerkez peynirinden çok farklı değildir. Sütlere kazana alınarak, ısıtılır daha sonra maya olarak bir yıl önceden muhafaza edilen peynir altı suyu ile kestirilir. Oluşan pıhtı teleme kepçeleriyle alınarak, sepetlere bastırılıp süzdürülür. Sonra kuru tuzlama yöntemiyle alt ve üst yüzeyleri tuzlanır. Son dönemlerde fabrika ve mandıralarda sanayi tipinde üretilen Abaza peynirinin yapımında inek-koyun, manda-koyun veya inek-manda sütlerinin karışımı kullanılır. Süte yaklaşık 30°C’ de maya ilave edilir. l,5-2 saatte pıhtı oluşur. Sonra pıhtı parçalanarak l,5-2 saat baskı ya alınarak, suyunun süzülmesi için bekletilir. Teleme iri parçalara bölünerek, hava akımının olduğu serin bir yerde fermantasyona bırakılır. Daha sonra peynire %3-5 oranında tuz serpilerek, ince beze sarılıp 70 oC’ deki sudan geçirilir ve yoğrulur. Pide şeklinde kalıplanır, iki yüzüne de tuz serilir. Taze olarak tüketilebildi gibi serin bir yerde 2-4 ay arası olgulaştırılır. Olgunlaşma süresine göre rengi beyaz krem, kremsi sarı renk oluşur. Bazen küçük sepet, bazen de ince plastik ambalaj materyalleri içinde satışa sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder